Recipes

Aardappel-pompoensoep met knoflookbrood

31 oktober 2016  Anja Westerhof Avatar
Aardappel-pompoensoep met knoflookbrood

Ingrediënten

pompoen (soort maakt niet uit denk ik, maar ik kies hiervoor altijd de oranje Hokkaido pompoen) 1
ui 1
dikke teen knoflook 1
1/2 rode peper
2 dikke aardappels
crème fraîche ± 90 g
groentebouillon 450 ml
ongesneden brood (liefde&passie AH) 1
knoflookboter 100 g
30+ jong belegen kaas 250 g
peterselie of basilicum 30 g

Persoonlijk vind ik het lekker om op een zondag niet al te zwaar te tafelen, een soepje is daar ideaal voor. Deze pompoensoep is wel goed vullend, met name door de aardappel die er in zit. Ook doe ik er graag een stukje brood bij om heerlijk mee te dippen in je soep.

Bereidingswijze

Allereerst de grootste rotklus die er is bij dit gerecht…het schillen van de pompoen. Omdat deze pompoen een vrij harde en ruige schil heeft haal ik hem er wel af, bij een flespompoen is dit niet altijd noodzakelijk. Verwijder ook de pitten en het vruchtvlees. Vervolgens kan de pompoen in blokjes gesneden/gehakt worden…pfff ik vind het een behoorlijke klus, de pompoen is best stevig.

Dan even twee dikke aardappels schillen en ook in blokjes snijden, het hoeft allemaal niet heel fijn gesneden worden. Het uitje, de rode peper en het teentje knoflook mogen fijn gesneden worden. Zet nu een pannetje met 450 ml water op het vuur en voeg hier het groentebouillon blokje aan toe. Nu kan je de ui, knoflook en rode peper gaan fruiten, dit hoeft echt niet zo lang. Ik gebruik hiervoor altijd een beetje vloeibare boter. De pompoen en de aardappelblokjes kunnen er nu bij gedaan worden, ook nu doe ik er een extra drupje vloeibare boter bij. Dit alles even kort bakken en dan de groentebouillon er aan toevoegen. Zorg dat het aan de kook gaat, dan kan het vuur iets lager en mag het langzaam door koken. Af en toe kan je even prikken in de aardappels en pompoen om te voelen of het gaar is.

Terwijl dit op het vuur staat begin je met je brood. Oh ja, je had de oven beter even kunnen voor verwarmen.. Snijd het brood aan de bovenkant diagonaal in, maar snijd niet (zoals ik) helemaal door. Laat 3 cm tussen de sneden. Snijd haaks er op het brood nogmaals aan de bovenkant in, zodat je een ruitpatroon hebt. Smelt 100 g knoflookboter in een pannetje en laat iets afkoelen. Ik heb geraspte kaas gebruikt voor dit recept, maar je kan ook kiezen voor een andere kaassoort, bijvoorbeeld camembert. Dit moet je dan even in dunne plakjes snijden. Snijd de peterselie of basilicum fijn en meng het door de boter. Sprenkel de gesmolten boter nu tussen de sneden van het brood en verdeel ook de kaas er tussen. Leg het brood op een stuk aluminiumfolie of bakpapier en bak 15 à 20 minuten. Ik heb zelf in plaats van een vers brood nu gebruik gemaakt van een focaccia ovenbrood en dan volg je gewoon de bak instructies op de verpakking.

Verder met de soep! Zodra de pompoen en de aardappel gaar zijn kan je het gaan pureren met de staafmixer, als het goed is wordt het een heel mooi glad en zacht soepje. Wanneer je dat nodig vind kan je er nog een beetje zout en peper aan toevoegen. En op het laatst kan de crème fraîche er aan toegevoegd worden en nog even weer met de staafmixer er doorheen gemixt worden.

Het brood zal nu ook wel klaar zijn, doordat het ingesneden is kan je er makkelijk stukjes van afscheuren om vervolgens in je soep te dippen.

Eet smakelijk!

Categories

Favorite

No Comments

Leave a Reply